Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/wordbra.dk/globalgoal.dk/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2851
En af naturens store skatte - Perler - globalgoal.dk

En af naturens store skatte – Perler

Alt om naturens perler

Perler har eksisteret i naturen i århundreder og er blevet brugt til en række forskellige formål, men er nok mest kendt som perlesmykker, som vi kommer ind på senere i denne artikel. Perler dannes, når et irriterende udefrakommende stof trænger ind i skallen på et bløddyr, f.eks. en østers eller en musling, og bløddyret begynder at udskille perlestoffet som en beskyttende barriere omkring sig. Denne substans består af calciumcarbonat, som er arrangeret i små krystaller kaldet aragonit eller calcit. Efterhånden som perlen udvikler sig med tiden, bliver dens ydre kanter glattere og tykkere på grund af aflejringen af koncentriske lag af disse krystaller.

 

Den nøjagtige farve på havets skat varierer alt efter deres oprindelse – de kan være hvide, gule, cremefarvede, lyserøde, sølvhvide, brunlige-sorte eller næsten alle andre tænkelige farver. Farven afhænger af flere faktorer, herunder hvilken type bløddyr, der har produceret den, og hvor meget perlemor (perleagtig substans) der blev påført under dannelsen. Desuden har det miljø, hvori den udvikles, også en indvirkning på dens farve og tekstur. F.eks. har ferskvandsperler tendens til at være mere skinnende end saltvandsperler, fordi de dannes med færre afbrydelser fra rovdyr eller andre eksterne elementer. Derfor er de også ofte et samleobjekt, da der ikke findes 2 ens.

 

Naturperler er ret sjældne, da de fleste bløddyr ikke producerer nok til, at der kan dannes en perle i dem – derfor er kulturperler i dag langt mere almindelige end naturperler. Kulturperler skabes ved manuelt at indsætte perler i levende bløddyr; disse perler fungerer derefter som kerner, som et lag perlecre vokser omkring og danner selve perlen. Kvaliteten og størrelsen af kulturperler afhænger helt af, hvor længe de har været i værtsdyret, og hvor meget perlecre der oprindeligt blev aflejret på dem; de varierer fra små korn til større størrelser, der egner sig til smykker.

 

I moderne tider fortsætter perler med at betage os med deres skønhed og elegance; de har prydet smykker siden antikken og er stadig et populært valg blandt kvinder, der elsker at pynte deres tøj med tidløs skønhed. Vi ser ofte disse naturlige vidundere i flotte halskæder med perler eller i søde armbånd med perler. Uanset om du vælger naturlige eller dyrkede perler til din samling, vil du opdage, at hvert stykke har unikke egenskaber, der får det til at skille sig ud fra resten.